Pitovoiteluohjeet

Voiteluvinkit ja ohjeet

Alkutoimet ja pohjustus

Aloittaessasi pitovoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Kätevä tapa on myös levittää pitovoiteen päälle esim. wc-paperi ja lämmittää sitten paperin läpi raudalla ja siklata pois lämmin voide paperin läpi. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50 – 70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80 – 120. Pitovoidetta levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjavoide varmistaa pidon

Helpoimmillaan pitovoitelun voi suorittaa käyttämällä ainoastaan kelinmukaista pitovoidetta, mutta usein paras lopputulos saadaan käyttämällä myös pohjavoidetta ja pinnoitteita. Pohjustusvoide parantaa pitovoitelun kulutuskestävyyttä sekä pitoa.

Pohjavoide-vaihtoehtoja Rexillä on kolme, ja ne ovat aina oransseja: Purkissa oleva Base Wax #190, Pohjaustusliisteri Base Klister #290 ja nestemäinen Liquid Base Klister #2901. Näistä erityisesti uusi Liquid Base Klister on kätevä ja sopii käytettäväksi myös purkkivoiteiden pohjusteena.

Kelin mukaisen pitovoiteen, eli kelivoiteen levitys

Repäise pitovoidepurkista hieman yläreunaa pois ja hankaa ohut kerros voidetta suksen pohjaan ja tasoita se korkilla hangaten. Voidekerroksia levitetään yleensä 3 – 6, voiteesta, kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen. Jokainen kerros kannattaa voidella edellistä lyhyemmäksi, jotta suksen korkeimman kohdan alle saadaan eniten voidetta. Alemmat voidekerrokset eli korotuskerrokset tehdään tyypillisesti Rexin Sinisellä tai Vaaleansinisellä, ja sen jälkeen pinnoitetaan kelin mukaisella pitopurkilla.

Pakkaslumen kelillä ja normaalikuntoisella latu-uralla Rexin peruspitopurkit toimivat kelivoiteena yksistään. Kun olosuhteet ovat vaativammat tai hiihdät kilpaa, suosittelemme pitovoitelun pintakerrokseksi tai sellaisenaan:

Pitovoitelu voidaan pinnoittaa roskaantumisen vähentämiseksi Grip Powder -pitopulverilla tai Hydrex 2  -fluorinesteellä. Pinnoittaminen myös parantaa pitovoitelun luisto-ominaisuuksia pitoa heikentämättä.

Nestemäiset Rex-pitovoiteet 

Rex-nestepidoilla pitovoitelu on yksinkertaista. Valitse kelin mukainen pikapito, ravista pulloa, levitä pohjaan ja anna kuivua. Nestepidolla saadaan helposti aikaiseksi tasainen ja ohut kerros pitovoidetta. Jos riittävää pitoa ei saada aikaiseksi nestepidolla, saadaan paksumpi voidekerros aikaiseksi pitoteipillä tai purkkivoiteella. Nestepitoa tai nestemäistä Rex-liisteriä voidaan lisätä myös muiden pitovoiteiden päälle.

Rex-pitoteippi

Rex-pitoteippi on laajalla kelialueella toimiva ja erinomaisesti kulutusta kestävä pitovoide. Noudata levityksessä pakkauksen ohjeita. Liian jäykkien suksien pitoa voidaan parantaa levittämällä päälle toinen, hieman lyhyempi kerros pitoteippiä. Pitoteipin päälle voidaan myös lisätä muita voiteita.

Takaisin ylös