Luistovoiteluohjeet

Voiteluvinkit ja ohjeet

Varmista suksen pohjan puhtaus aina ennen uutta voitelua

On tärkeää, että pohja on puhdas liasta ennen kun levität uutta voidetta. Likaisuuden asteen voi todeta pyyhkimällä pohjaa valkoisella paperilla tai liinalla. Uuden luistovoiteen levitys likaiseen pohjaan kiinnittää kertyneen lian syvemmälle pohjaan, ja heikentää luistoa. Älä myöskään harjaa likaista pohjaa. Lian harjaaminen kiinnittää sen tiukemmin pohjaan ja likaa myös harjan.

Aloita puhdistamalla lika suksen luistopinnoista Rex Glide Cleanerilla kastellulla kuituliinalla. Kostuta kuituliinaa reilusti, ja pyyhi kunnes pohjasta ei enää irtoa näkyvää likaa. Voit myös “pestä” hienolla teräsharjalla märän Glide Cleanerin kanssa, tai harjata nylonilla märän kuituliinan läpi. Anna Rex Glide Cleanerin kuivua vähintään 3 minuuttia, jonka jälkeen harjaa nailonharjalla. Älä päästä Rex Glide Cleaneria pitokarvan alueelle.

Rex Glide Cleaner jättää pohjaan erittäin kovan ja ohuen kerroksen kulutuskestävää luistovahaa, joka toimii hyvänä tartuntapintana päälle laitettavilla nestemäisille tai kuumavoideltaville luistovahoille. Vahaa sisältävä Glide Cleaner ei kuivata suksen pohjaa. Glide Cleaner -käsittelyn jälkeen suksi on valmis seuraaville voidekerroksille. Tykkilumella Rex Glide Cleaner luistaa hyvin myös sellaisenaan.

Uudet tai vasta hiotut pohjat

Nestemäiset voiteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Kisatason kivihionnalla varustetuille suksille riittää alkutoimiksi Glide Cleaner -puhdistus ja harjaus. Jos suksen pohja on tehtaan jäljiltä harmahtava ja siinä on näkyvää nukkaa, suosittelemme kuumavoitelua ja siklausta pohjan siistimiseksi.

Pohjustuksen maksimaalisen keston saavuttamiseksi voit levittää Glide Cleaner -käsittelyn jälkeen kerrokset kuumavoideltavaa vahaa, esim.  LF sinistä ja LF mustaa, siklaus ja harjaus välissä. Kovat vahat kuten musta kannattaa siklata hieman lämpimänä.

Kelin mukaisen luistovoiteen valinta

Valitse käytettävä luistovoide lämpötilan, lumityypin ja kukkarosi mukaan. Käytä apuna Rex-täsmätällit voiteluopasta. (Ladattavissa sivun yläosasta.) Rexillä uuden lumen vahat ovat aina mustia, ja vanhan lumen sekä tykkilumen vahat pinkkejä/vihreitä. Valitsemalla Rexin Original Sinisen et voi mennä ikinä pahasti pieleen. Kostealla lumella paras luisto saavutetaan korkeafluorisella voiteella kuten Rex HF-sarja, tai fluorivapaa RG-sarja

Nestemäisen luistovahan levitys

Ravista pulloa, levitä ja anna kuivua pakkauksen ohjeen mukaisesti. Harjaa lopuksi nylonharjalla. Hiihdon jälkeen puhdista Glide Cleanerilla ja uusi sen jälkeen voitelu. Nopeaa ja luistavaa!

Kuumavahan levitys

Noudata pakkauksessa ilmoitettuja voiteluraudan ohjelämpötiloja. Raudan lämpötila on oikea kun vaha sulaa, mutta savuaa mahdollisimman vähän. 

Sulata vaha voiteluraudalla luistoalueille. Uuden sukupolven koville vahoille suosittelemme levitystapaa, jossa palaa hangataan vuorotellen voitelurautaan ja lyhyinä vetoina suksen pohjaan. Näin vältytään isoilta vahapisaroilta, jotka kovetuttuaan lentelevät ympäriinsä silitysvaiheessa. Pehmeämmät vahat voi sulattaa ja valuttaa norona samalla kun liikutat rautaa suksen suuntaisesti. Tasoita voide raudalla silittäen, samalla kevyesti painaen. Anna pohjan jäähtyä ja siklaa akryylisiklillä, kunnes vahaa ei juuri enää irtoa. Harjaa ensin kevyesti ottavammalla harjalla kuten hieno rosteri tai luonnojouhi, ja lopuksi viimeistele nylonharjalla. Lisätietoja erilaisista harjoista ja niiden eroista harjojen omilla sivulla. Kovimmat voiteet kuten musta ja vihreä kannattaa siklata jo lämpimänä.

Luistopinnoitteet

Kaikkein paras luisto ja herkkyys saavutetaan viimeistelemällä suksi luistopinnoitteella. Näitä ovat pulverit, puristeet ja luistonesteet. Pinnoite parantaa lian- ja vedenhylkivyyttä, ja tekee suksista nopeammat. Valitse joko Rex Future Fluor -pinnoite tai fluorivapaa N-Kinetic pinnoite.

Takaisin ylös