Liisterivoiteluohjeet

Voiteluvinkit ja ohjeet

Liistereitä käytetään pitovoiteena kun latu on erityisen jäinen tai sohjoinen, eikä purkkipitovoiteella saada aikaan riittävää pitoa.

Valittaessa pitovoidetta kannattaa siis lämpömittarin ohella vilkaista myös ladun kuntoa ja lumityyppiä. Liisterillä saa aikaan varman pidon, mutta jos lumi on liian kylmää ja irtonaista, on vaarana että liisteri jäätyy. Liistereiden käyttöä on turha pelätä, sillä niiden levittäminen on helppoa kunhan muistat tässä ohjeessa mainitut asiat. 

Alkutoimet

Aloittaessasi liisterivoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50-70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80-120. Liisteriä levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjaliisterin ja kelinmukaisen liisterin levitys

Liistereiden levittämiseen suositellaan käytettäväksi joko kuumailmapuhallinta tai voitelurautaa, mutta myös pelkästään synteettistä korkkia tai peukaloa käyttämällä saadaan aikaan hyvä lopputulos, etenkin huoneenlämmössä. Purista liisterituubista pitovoitelualueelle ”raitoja” n. 3 cm välein olaksen molemmille puolille. Tasoita sitten nämä raidat liisterin kovuudesta riippuen edellä mainituilla työkaluilla. Pehmeä liisteri tasoittuu vaivattomasti peukalollakin, kun taas kovalla, jääkelin liisterillä tarvitaan voitelurautaa tai lämpöpuhallinta. Katso liisterivoitelun ohjevideo YouTube-kanavaltamme.

Pohjustuskerros tehdään joko Rex Base Klister #290 tai nestemäisellä Rex Liquid Base Klister #2901 -liisterillä. Kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen sen jälkeen laitetaan kelin mukainen liisteri tai välikerrokseksi esim. Violetti liisteri #205.

Uudet nestemäiset Rex-liisterit

Rexin uudet Liquid Klister nestemäiset liisterit tekevät liisterivoitelusta helppoa, erityisesti pohjavoiteen levitykseen nestemäinen liisteri on lyömätön. Myös löysähköt tai matalan voidepesän ns. purkkisukset sopivat hyvin nestemäisen liisterin käyttöön. Korkean voidepesän ns. liisterisuksien kanssa paksun liisterikerroksen muodostaminen on helpompaa perinteisellä tuubiliisterillä. Nestemäisissä liistereissä on sama koostumus kuin tuubiversioissa, vain levitystapa on eri. Nestemäisellä liisterillä on helppo myös pinnoittaa purkkipito lisäpidon saamiseksi silloin kun latu on liipalla.

Liisterin pinnoittaminen vähentää roskaantumista

Liisterivoitelu voidaan lopuksi pinnoittaa Hydrex –fluorigeelillä. Geeli ehkäisee liisterin jäätymistä, valumista kantaa kohti sekä mahdollisten roskien tarttumista ladulta. Video Hydrex-pinnoituksesta (Youtube)

Takaisin ylös