FIS fluorikiellon vaikutukset kilpa- ja kuntohiihtäjille

Blogi

FIS fluorikielto

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) päätös kieltää fluorattujen voiteiden käyttö FISn alaisissa kilpailuissa on aiheuttanut paljon keskustelua kilpa- ja kuntohiihtäjien keskuudessa. Asian tiimoilta on myös paljon epäselvyyksiä julkisuudessa ja huhuja liikkeellä etenkin sosiaalisessa mediassa. Lähinnä ketä kielto koskee, mitkä ovat FISn kiellon vaikutukset kuntohiihtäjille ja miten asia vaikuttaa kilpahiihtäjiin, heidän kalustoonsa ja voiteluun. Tässä blogitekstissä käsitellään fluorikiellon vaikutuksia kilpahiihtäjän ja kuntohiihtäjän näkökulmasta. 

Lyhyesti

Miten FIS fluorikielto vaikuttaa eri hiihtäjäryhmiin ja kilpailuihin: 

  • Harrastajat: EI VAIKUTUSTA
  • Hiihdon Suomen Cup: EI VAIKUTUSTA
  • Hopeasompa: EI VAIKUTUSTA
  • Kotimaan massahiihdot: EI VAIKUTUSTA
  • Kotimaan juniorikilpahiihdot: EI VAIKUTUSTA
  • Maailmacup: FLUORIKIELTO JA TESTAUS

Fluoriyhdisteet

Per- ja polyfluoroalkyyliaineet (PFAS) ovat kemiallisten yhdisteiden ryhmä, joka on tunnettu erinomaisista vettä ja rasvaa hylkivistä ominaisuuksistaan. Ne koostuvat hiili- ja fluoriatomeista muodostuvista ketjuista, ja niitä on käytetty laajasti erilaisissa kuluttajatuotteissa ja teollisuussovelluksissa jo vuosikymmenten ajan. PFAS-yhdisteiden kyky hylkiä vettä ja öljyä on tehnyt niistä suosittuja aineita monenlaisissa tuotteissa, kuten vedenpitävissä vaatteissa, non-stick-pinnoitteissa, palonestoaineissa sekä suksivoiteissa. 

Vaikka PFAS-yhdisteet tarjoavat monia hyötyjä, ne ovat herättäneet huolta ympäristö- ja terveysriskeistä. Ne ovat erittäin pysyviä ympäristössä ja ihmiskehossa, mikä tarkoittaa, että ne eivät hajoa helposti ja voivat kertyä ajan myötä. On olemassa tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että tietyt PFAS-yhdisteet voivat aiheuttaa terveyshaittoja, kuten maksavaurioita, kilpirauhassairauksia ja syöpää. Lisäksi PFAS-yhdisteiden päästöt voivat saastuttaa vesiä ja maaperää, mikä vaikuttaa ekosysteemeihin ja eläimiin.

Euroopassa ja muualla maailmassa on ryhdytty toimenpiteisiin rajoittamaan PFAS-yhdisteiden käyttöä ja päästöjä. Esimerkiksi Euroopan unioni on asettanut rajoituksia tietyille PFAS-yhdisteille, ja useat maat ja alueet ovat ottaneet käyttöön omia PFAS-rajoituksiaan. Tulevaisuudessa on odotettavissa lisää säädöksiä ja rajoituksia, kun pyritään vähentämään PFAS-yhdisteiden ympäristö- ja terveysriskejä ja edistämään turvallisempia vaihtoehtoja. 

Suksivoideteollisuuden PFAS-käyttömäärät ovat vain murto-osa verrattuna muihin teollisuudenaloihin, jotka hyödyntävät näitä kemikaaleja. Esimerkiksi palontorjuntavahojen ja -vaahdon, eristysmateriaalien sekä veden- ja rasvankestävien pinnoitteiden valmistuksessa käytetään PFAS-yhdisteitä huomattavasti suuremmissa määrissä. Myös elintarvikepakkauksissa ja peruskeittiövälineissä kuten paistinpannuissa PFAS-yhdisteitä käytetään laajalti niiden kyvyn estää tarttuminen ja hylkiä öljyä ja vettä ansiosta. 

EU:n PFAS-rajoitus vuodelta 2020 kiristi sallittuja per- ja polyfluoroalkyylien (PFAS) raja-arvoja kuluttajatuotteissa. Tarkemmin sanottuna, 4. heinäkuuta 2020 lähtien PFOA- ja siihen liittyvien aineiden raja-arvot asetettiin 25 ppb:hen (25 miljardisosaa). Tämä rajoitus käytännössä poisti markkinoilta C8 -fluoreja sisältävät tuotteet, mutta C6 -ketjuja sisältävät fluorituotteet pysyivät ennallaan. Pitkäketjuisempia fluorattuja tuotteita (C10-C22) on pystytty puhdistamaan epäpuhtauksien osalta niin, että ne alittavat 25ppb raja-arvot. Vastoin yleistä käsitystä nykyään käytössä olevat fluoratut suksivoiteet ovat täysin samoja voiteita kuin aiemmin ja ne sisältävät vähemmän epäpuhtauksia kuin aiemmin. Eli vanhat, ennen 2020 vuotta valmistetut tuotteet eivät ole mitenkään ylivoimaisia nykyisiin fluorivoiteisiin. 

Uusia rajoitusehdotuksia on kuitenkin esitetty, ja 7. helmikuuta 2023 Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) julkaisi rajoitusasiakirjan lisärajoituksille PFAS-aineille. Ehdotus sisältää rajoja yksittäisille aineille sekä kokonaisfluorille, ja siitä seuraa julkinen kuuleminen​. Lisäksi on olemassa suurempia rajoitusehdotuksia, jotka kattavat suuremman määrän aineita tietyin poikkeuksin ja eri voimaantulopäivämäärin tietyille käyttötarkoituksille. Yksi ehdotus on täydellinen kielto, kun taas toinen ehdotus sisältää rajoja 25 ppb:stä 50 ppm:iin riippuen aineiden ja niiden analyysimenetelmien tyypistä. 

FIS:n fluorikiellon vaikutukset

Kansalliset liitot ovat saaneet vapauden päättää itse miten kansallisissa kisoissa kieltoa toteutetaan. Suomessa fluorikieltoa kisoissa ei sovelleta kaudella 2023-2024. Suomalaisiin kilpahiihtäjiin fluorikielto vaikuttaa ainoastaan jos he hiihtävät maailmancupin kisoja tai Scandinavia -cupin osakilpailuja. Fluorikiellon vaikutukset maailmancupissa nähdään ensi kerran Rukalla, kun kausi aloitetaan Suomesta. Nähtäväksi jää, miten FIS:n testiprotokolla ja testilaite toimivat kisaolosuhteissa. Tuleeko kilpailijoiden hylkäyksiä positiivisten testien takia ja jos näin käy, niin kyseenalaistetaanko tuomiot? Tästä on hiihdon parissa työskentelevien parissa ollut paljon puhetta, mielipiteitä ja skenaarioita moneen suuntaan. Nähtäväksi myös jää mitkä voimasuhteet on fluorittomiin voiteisiin siirtymisen jälkeen eri joukkueilla. Fluorivoiteiden on yleisesti nähty tasoittavan kalustoeroja ja ensi kaudella nähdäänkin onko hionnoilla ja suksivalinnoilla entistä ratkaisevampi asema onnistumisissa. 

Kunto- ja harrastehiihtäjiin FIS:n sääntömuutos ei vaikuta mitenkään.

Kunto- ja harrastehiihtäjiin FIS:n sääntömuutos ei vaikuta mitenkään. Fluoratut suksivoiteet ovat edelleen sallittuja ja niitä saa käyttää. Monet harrastehiihtäjät eivät välttämättä käytä fluorivahoja samassa määrin kuin kilpahiihtäjät, ja heille tärkeämpää on voitelun helppous ja kustannustehokkuus. Lisäksi markkinoille on tullut entistä luistavampia ja paremmin toimivia fluorittomia voiteita, joista osa on jo hyvinkin kilpailukykyisiä korkeimmalla tasollakin kilpailtaessa. 

FIS fluor ban information: https://www.fis-ski.com/inside-fis/document-library/fluor-wax-information

Rex.fi tietopankki: Suksien puhdistaminen fluorista

Tätä artikkelia päivitetään, tietojen täsmentyessä. Muokattu viimeksi: 17.10.2023.

Juuso Liukkonen
Kirjoittaja on Rexin tuotekehityspäällikkö

Takaisin ylös