Perusohjeet suksien voiteluunLuistovoitelu

Alkutoimet

Puhdista lika luistopinnoista pyyhkimällä suksen pohja puhtaaksi Rex Glide Cleanerilla kastellulla kuituliinalla. Kostuta kuituliinaa reilusti, ja pyyhi kunnes pohjasta ei enää irtoa näkyvää likaa. Erittäin likaisissa pohjissa voit harjata nylonharjalla Glide Cleanerilla kastellun kuituliinan läpi. Ann Glide Cleanerin kuivua vähintään 3 minuuttia, jonka jälkee harjaa nailonharjalla. Käytä Rex Glide Cleaneria aina ennen uutta luistovoitelua. Likaiseen pohjamateriaaliin ei ikinä kannata levittää uutta voidetta.

Rex Glide Cleaner jättää pohjaan erittäin kovan ja ohuen kerroksen fluorattua luistovahaa, joka toimii hyvänä tartuntapintana päälle laitettavilla nestemäisille tai kuumavoideltaville luistovahoille.

Myös vanhempi menetelmä, eli Rex Base Paraffin -pohjustusparafiinin (#491) siklaaminen pois heti lämpimänä on tehokas tapa puhdistaa pohja. Avaa pohjan kuvio siklauksen jälkeen harjaamalla kevyesti messinkiharjalla.

Kelin mukaisen luistovoiteen levitys (nestemäiset luistovahat)

Valitse lämpötilan ja lumityypin mukainen luistovaha matalafluorisesta LF, korkeafluorisesta HF-sarjasta, tai Racing Service HF Sprayvahana. Paras luisto saavutetaan lähes aina korkeafluorisella voiteella, etenkin kostealla kelillä. Ravista, noudata pakkauksessa annettua levitysohjetta ja harjaa suksen pohja nailonharjalla ilmoitetun kuivumisajan jälkeen.

Kelin mukaisen luistovoiteen levitys (kuumavoideltavat luistovahat)

Valitse lämpötilan ja lumityypin mukainen luistovaha fluorittomasta Glider, matalafluorisesta LF, tai korkeafluorisesta HF-sarjasta. Noudata pakkauksessa ilmoitettuja voiteluraudan ohjelämpötiloja! Paras luisto saavutetaan lähes aina korkeafluorisella voiteella, etenkin kostealla kelillä.

Sulata vaha voitelu- tai silitysraudalla luistoalueille. Anna vahan valua norona samalla kun liikutat rautaa suksen suuntaisesti. Raudan tulee juuri sen verran kuuma, että voide sulaa, mutta ei vielä savua. Tasoita voide raudalla silittäen, samalla kevyesti painaen. Anna pohjan jäähtyä ja siklaa akryylisiklillä, harjaa huolellisesti kovalla nailonharjalla. Lisätietoja erilaisista harjoista ja niiden eroista harjojen omilla sivulla. Kovimmat voiteet kuten musta ja vihreä kannattaa siklata jo lämpimänä.

Fluoripinnoitteet

Kaikkein paras luisto ja herkkyys saavutetaan viimeistelemällä suksi fluoripinnoitteella. Näitä ovat pulverit, puristeet ja geelit. Lisätietoja jokaisesta omilla tuotesivuilla.Pitovoiteluohjeet

Alkutoimet ja pohjustus

Aloittaessasi pitovoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Kätevä tapa on myös levittää pitovoiteen päälle esim. wc-paperi ja lämmittää sitten paperin läpi raudalla ja siklata pois lämmin voide paperin läpi. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50 – 70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80 – 120. Pitovoidetta levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjavoide varmistaa pidon

Helpoimmillaan pitovoitelun voi suorittaa käyttämällä ainoastaan kelinmukaista pitovoidetta, mutta usein paras lopputulos saadaan käyttämällä myös pohjavoidetta ja pinnoitteita. Pohjustusvoide parantaa pitovoitelun kulutuskestävyyttä sekä pitoa.

Pohjavoide-vaihtoehtoja Rexillä on kolme, ja ne ovat aina oransseja: Purkissa oleva Base Wax #190, Pohjaustusliisteri Base Klister #290 ja nestemäinen Liquid Base Klister #2901. Näistä erityisesti uusi Liquid Base Klister on kätevä ja sopii käytettäväksi myös purkkivoiteiden pohjusteena.

Kelin mukaisen pitovoiteen, eli kelivoiteen levitys

Repäise pitovoidepurkista hieman yläreunaa pois ja hankaa ohut kerros voidetta suksen pohjaan ja tasoita se korkilla hangaten. Voidekerroksia levitetään yleensä 3 – 6, voiteesta, kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen. Jokainen kerros kannattaa voidella edellistä lyhyemmäksi, jotta suksen korkeimman kohdan alle saadaan eniten voidetta. Päällimmäistä kerrosta alempina ns. korotuskerroksina voidaan käyttää pehmeämpää purkkia (eli vallitsevaa keliä lauhemman kelin voidetta), näin saadaan parempi pito. Oikean pitovoiteen valinnassa auttaa ilmainen Rex-mobiilisovellus (Android, iOS)

Pakkaslumen kelillä ja normaalikuntoisella latu-uralla Rexin peruspitopurkit toimivat kelivoiteena yksistään. Kun olosuhteet ovat vaativammat tai hiihdät kilpaa, suosittelemme pitovoitelun pintakerrokseksi tai sellaisenaan:

Pitovoitelu voidaan pinnoittaa roskaantumisen vähentämiseksi Grip Powder #477 -pitopulverilla tai Hydrex #470 -fluorinesteellä. Pinnoittaminen myös parantaa pitovoitelun luisto-ominaisuuksia pitoa heikentämättä.

Nestemäiset Rex-pitovoiteet

Rex-nestepidoilla pitovoitelu on yksinkertaista. Valitse kelin mukainen pikapito, ravista pulloa, levitä pohjaan ja anna kuivua. Nestepidolla saadaan helposti aikaiseksi tasainen ja ohut kerros pitovoidetta. Jos riittävää pitoa ei saada aikaiseksi nestepidolla, saadaan paksumpi voidekerros aikaiseksi pitoteipillä tai purkkivoiteella. Nestepitoa voidaan lisätä myös muiden pitovoiteiden päälle.

Rex-pitoteippi

Rex-pitoteippi on laajalla kelialueella toimiva ja erinomaisesti kulutusta kestävä pitovoide. Noudata levityksessä pakkauksen ohjeita. Liian jäykkien suksien pitoa voidaan parantaa levittämällä päälle toinen, hieman lyhyempi kerros pitoteippiä. Pitoteipin päälle voidaan myös lisätä muita voiteita.

 


Liisterivoiteluohjeet

Liistereitä käytetään pitovoiteena kun latu on erityisen jäinen tai sohjoinen, eikä purkkipitovoiteella saada aikaan riittävää pitoa.

Valittaessa pitovoidetta kannattaa siis lämpömittarin ohella vilkaista myös ladun kuntoa ja lumityyppiä. Liisterillä saa aikaan varman pidon, mutta jos lumi on liian kylmää ja irtonaista, on vaarana että liisteri jäätyy. Liistereiden käyttöä on turha pelätä, sillä niiden levittäminen on helppoa kunhan muistat tässä ohjeessa mainitut asiat. Oikean liisterin valinnassa auttaa ilmainen Rex-mobiilisovellus (Android, iOS)

Alkutoimet

Aloittaessasi liisterivoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50-70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80-120. Liisteriä levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjaliisterin ja kelinmukaisen liisterin levitys

Liistereiden levittämiseen suositellaan käytettäväksi joko kuumailmapuhallinta tai voitelurautaa, mutta myös pelkästään synteettistä korkkia tai peukaloa käyttämällä saadaan aikaan hyvä lopputulos. Helpointa liisterivoitelu on huoneenlämmössä. Purista liisterituubista pitovoitelualueelle ”raitoja” n. 3 cm välein olaksen molemmille puolille. Tasoita sitten nämä raidat liisterin kovuudesta riippuen edellä mainituilla työkaluilla. Pehmeä liisteri tasoittuu vaivattomasti peukalollakin, kun taas kovalla, jääkelin liisterillä tarvitaan voitelurautaa tai lämpöpuhallinta. Katso liisterivoitelun ohjevideo YouTube-kanavaltamme.

Pohjustuskerros tehdään joko Rex Base Klister #290 tai nestemäisellä Rex Liquid Base Klister #2901 -liisterillä. Kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen sen jälkeen laitetaan kelin mukainen liisteri tai välikerrokseksi esim. Violetti liisteri #205.

Uudet nestemäiset Rex-liisterit

Rexin uudet Liquid Klister nestemäiset liisterit tekevät liisterivoitelusta helppoa, erityisesti pohjavoiteen levitykseen nestemäinen liisteri on lyömätön. Myös löysähköt tai matalan voidepesän ns. purkkisukset sopivat hyvin nestemäisen liisterin käyttöön. Korkean voidepesän ns. liisterisuksien kanssa paksun liisterikerroksen muodostaminen on helpompaa perinteisellä tuubiliisterillä. Nestemäisissä liistereissä on sama koostumus kuin tuubiversioissa, vain levitystapa on eri.

Liisterin pinnoittaminen vähentää roskaantumista

Liisterivoitelu voidaan lopuksi pinnoittaa Hydrex –fluorigeelillä. Geeli ehkäisee liisterin jäätymistä, valumista kantaa kohti sekä mahdollisten roskien tarttumista ladulta. Video Hydrex-pinnoituksesta (Youtube)Skinisukset, nanosukset, muut pitopohjasukset

Skinisuksien voitelu ja hoito

Voitele luistopinnat normaaliin tapaan kuumavoitelua tai pikaluistoa käyttäen. Käytä pitokarvan puhdistamiseen ajoittain fluoria sisältävää Rex Skin Care #508 hoitoainetta, joka ei vahingoita pitokarvan kiinnitystä. Älä käytä pitokarvaan Rex Remover -voiteenpoistoa, sillä se saattaa irrottaa karvan liimauksen.

Käsittelemällä skinisuksen pitokarva Hydrex-fluorinesteellä saadaan aikaan paras mahdollinen lian hylkivyys ja luisto-ominaisuudet, pidosta tinkimättä. Yksi käsittely kestää useita kymmeniä kilometrejä.

Skinisuksen pitokarvan vaihto

Katso ohjevideo youtube-kanavaltamme. Käytä suksen valmistajan alkuperäistä uutta pitokarvaa.

Nanogrip- ja Optigrip-sukset

Käsittele suksen pohja ajoittain Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Tämä estää pohjan jäätymistä ja lumen kerääntymistä ongelmakelillä. Jos pohja on kovin likainen, pyyhi se Rex Remover -voiteenpoistoaineella ennen Anti-Icen levitystä.

Zero-sukset

Käsittele pitoalue Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Kilpahiihtoon suosittelemme pitoalueen pinnoitusta Hydrex-fluorinesteellä.

Hammastuksella varustetut pitopohjat

Halvimpien suksien pohjamateriaali poikkeaa paremmista, ja suosittelemme pikavoiteiden käyttöä. Pikapitoa voi laittaa myös hammastuksen päälle parantamaan pitoa.


Lisävinkkejä Rex-mobiilisovelluksella

Hankkimalla ilmaisen Rex-mobiilisovelluksen näet voiteluohjeet joka kelille ja taitotasolle helposti älypuhelimestasi. Latauslinkit eri käyttöjärjestelmille:


Voiteluvideot Rexin YouTube-kanavalla

Youtube-kanavamme videot kattavat kaikki voitelutoimenpiteet sunnuntaihiihtäjistä huippuammattilaisiin asti.