Perusohjeet suksien voiteluun

 

Luistovoitelu

Varmista suksen pohjan puhtaus aina ennen uutta voitelua

On tärkeää, että pohja on puhdas liasta ennen kun levität uutta voidetta. Likaisuuden asteen voi todeta pyyhkimällä pohjaa valkoisella paperilla tai liinalla. Uuden luistovoiteen levitys likaiseen pohjaan kiinnittää kertyneen lian syvemmälle pohjaan, ja heikentää luistoa. Älä myöskään harjaa likaista pohjaa. Lian harjaaminen kiinnittää sen tiukemmin pohjaan ja likaa myös harjan.

Aloita puhdistamalla lika suksen luistopinnoista Rex Glide Cleanerilla kastellulla kuituliinalla. Kostuta kuituliinaa reilusti, ja pyyhi kunnes pohjasta ei enää irtoa näkyvää likaa. Voit myös "pestä" hienolla teräsharjalla märän Glide Cleanerin kanssa, tai harjata nylonilla märän kuituliinan läpi. Anna Rex Glide Cleanerin kuivua vähintään 3 minuuttia, jonka jälkeen harjaa nailonharjalla. Älä päästä Rex Glide Cleaneria pitokarvan alueelle.

Rex Glide Cleaner jättää pohjaan erittäin kovan ja ohuen kerroksen kulutuskestävää luistovahaa, joka toimii hyvänä tartuntapintana päälle laitettavilla nestemäisille tai kuumavoideltaville luistovahoille. Vahaa sisältävä Glide Cleaner ei kuivata suksen pohjaa. Glide Cleaner -käsittelyn jälkeen suksi on valmis seuraaville voidekerroksille. Tykkilumella Rex Glide Cleaner luistaa hyvin myös sellaisenaan.

Uudet tai vasta hiotut pohjat

Nestemäiset voiteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Kisatason kivihionnalla varustetuille suksille riittää alkutoimiksi Glide Cleaner -puhdistus ja harjaus. Jos suksen pohja on tehtaan jäljiltä harmahtava ja siinä on näkyvää nukkaa, suosittelemme kuumavoitelua ja siklausta pohjan siistimiseksi.

Pohjustuksen maksimaalisen keston saavuttamiseksi voit levittää Glide Cleaner -käsittelyn jälkeen kerrokset kuumavoideltavaa vahaa, esim.  LF sinistä ja LF mustaa, siklaus ja harjaus välissä. Kovat vahat kuten musta kannattaa siklata hieman lämpimänä.

Kelin mukaisen luistovoiteen valinta

Valitse käytettävä luistovoide lämpötilan, lumityypin ja kukkarosi mukaan. Käytä apuna Rex-täsmätällit voiteluopasta. (Ladattavissa sivun yläosasta.) Rexillä uuden lumen vahat ovat aina mustia, ja vanhan lumen sekä tykkilumen vahat pinkkejä/vihreitä. Valitsemalla Rexin Original Sinisen et voi mennä ikinä pahasti pieleen. Kostealla lumella paras luisto saavutetaan korkeafluorisella voiteella kuten Rex HF-sarja, tai fluorivapaa RG-sarja

Nestemäisen luistovahan levitys

Ravista pulloa, levitä ja anna kuivua pakkauksen ohjeen mukaisesti. Harjaa lopuksi nylonharjalla. Hiihdon jälkeen puhdista Glide Cleanerilla ja uusi sen jälkeen voitelu. Nopeaa ja luistavaa!

Kuumavahan levitys

Noudata pakkauksessa ilmoitettuja voiteluraudan ohjelämpötiloja. Raudan lämpötila on oikea kun vaha sulaa, mutta savuaa mahdollisimman vähän. 

Sulata vaha voiteluraudalla luistoalueille. Uuden sukupolven koville vahoille suosittelemme levitystapaa, jossa palaa hangataan vuorotellen voitelurautaan ja lyhyinä vetoina suksen pohjaan. Näin vältytään isoilta vahapisaroilta, jotka kovetuttuaan lentelevät ympäriinsä silitysvaiheessa. Pehmeämmät vahat voi sulattaa ja valuttaa norona samalla kun liikutat rautaa suksen suuntaisesti. Tasoita voide raudalla silittäen, samalla kevyesti painaen. Anna pohjan jäähtyä ja siklaa akryylisiklillä, kunnes vahaa ei juuri enää irtoa. Harjaa ensin kevyesti ottavammalla harjalla kuten hieno rosteri tai luonnojouhi, ja lopuksi viimeistele nylonharjalla. Lisätietoja erilaisista harjoista ja niiden eroista harjojen omilla sivulla. Kovimmat voiteet kuten musta ja vihreä kannattaa siklata jo lämpimänä.

Luistopinnoitteet

Kaikkein paras luisto ja herkkyys saavutetaan viimeistelemällä suksi luistopinnoitteella. Näitä ovat pulverit, puristeet ja luistonesteet. Pinnoite parantaa lian- ja vedenhylkivyyttä, ja tekee suksista nopeammat. Valitse joko Rex Future Fluor -pinnoite tai fluorivapaa N-Kinetic pinnoite.

Suksien kesäsäilytys

Puhdista sukset Glide Cleanerilla, ja levitä päälle suojakerrokseksi sprayvaha tai kuumavaha. Suorita sprayvahan harjaus tai kuumavoiteen siklaus ja harjaus vasta uuden hiihtokauden alkaessa. Suojaa sukset kesäksi esim. HF41 / G41 pinkki-vihreällä vahalla, niin ne ovat valmiit alkukauden tykkiladuille pelkällä harjauksella!

 

Kun suksi ei enää luista tai pohja on harmaa

  1. Pyyhi pohja puhtaaksi Rex Glide Cleaneriin kastetulla kuituliinalla tai paperilla, kunnes likaa ei enää irtoa.
  2. Anna kuivua muutama minuutti ja harjaa pohja nailonharjalla.
  3. Levitä uusi kerros kelin mukaista nestemäistä luistovoidetta, anna kuivua ja harjaa nailonharjalla. Jos haluat lisää luistoa ja herkkyyttä, laita myös luistopinnoite.
  4. Sukset ovat jälleen liukkaat ja valmiit ladulle! 

Säännöllisellä Glide Cleaner -puhdistuksella ja nestemäisen luiston lisäyksellä pidät suksesi jatkuvasti liukkaassa kunnossa pienellä vaivalla. 


Pitovoiteluohjeet

Alkutoimet ja pohjustus

Aloittaessasi pitovoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Kätevä tapa on myös levittää pitovoiteen päälle esim. wc-paperi ja lämmittää sitten paperin läpi raudalla ja siklata pois lämmin voide paperin läpi. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50 – 70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80 – 120. Pitovoidetta levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjavoide varmistaa pidon

Helpoimmillaan pitovoitelun voi suorittaa käyttämällä ainoastaan kelinmukaista pitovoidetta, mutta usein paras lopputulos saadaan käyttämällä myös pohjavoidetta ja pinnoitteita. Pohjustusvoide parantaa pitovoitelun kulutuskestävyyttä sekä pitoa.

Pohjavoide-vaihtoehtoja Rexillä on kolme, ja ne ovat aina oransseja: Purkissa oleva Base Wax #190, Pohjaustusliisteri Base Klister #290 ja nestemäinen Liquid Base Klister #2901. Näistä erityisesti uusi Liquid Base Klister on kätevä ja sopii käytettäväksi myös purkkivoiteiden pohjusteena.

Kelin mukaisen pitovoiteen, eli kelivoiteen levitys

Repäise pitovoidepurkista hieman yläreunaa pois ja hankaa ohut kerros voidetta suksen pohjaan ja tasoita se korkilla hangaten. Voidekerroksia levitetään yleensä 3 – 6, voiteesta, kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen. Jokainen kerros kannattaa voidella edellistä lyhyemmäksi, jotta suksen korkeimman kohdan alle saadaan eniten voidetta. Alemmat voidekerrokset eli korotuskerrokset tehdään tyypillisesti Rexin Sinisellä tai Vaaleansinisellä, ja sen jälkeen pinnoitetaan kelin mukaisella pitopurkilla.

Pakkaslumen kelillä ja normaalikuntoisella latu-uralla Rexin peruspitopurkit toimivat kelivoiteena yksistään. Kun olosuhteet ovat vaativammat tai hiihdät kilpaa, suosittelemme pitovoitelun pintakerrokseksi tai sellaisenaan:

Pitovoitelu voidaan pinnoittaa roskaantumisen vähentämiseksi Grip Powder -pitopulverilla tai Hydrex 2  -fluorinesteellä. Pinnoittaminen myös parantaa pitovoitelun luisto-ominaisuuksia pitoa heikentämättä.

Nestemäiset Rex-pitovoiteet 

Rex-nestepidoilla pitovoitelu on yksinkertaista. Valitse kelin mukainen pikapito, ravista pulloa, levitä pohjaan ja anna kuivua. Nestepidolla saadaan helposti aikaiseksi tasainen ja ohut kerros pitovoidetta. Jos riittävää pitoa ei saada aikaiseksi nestepidolla, saadaan paksumpi voidekerros aikaiseksi pitoteipillä tai purkkivoiteella. Nestepitoa tai nestemäistä Rex-liisteriä voidaan lisätä myös muiden pitovoiteiden päälle.

Rex-pitoteippi

Rex-pitoteippi on laajalla kelialueella toimiva ja erinomaisesti kulutusta kestävä pitovoide. Noudata levityksessä pakkauksen ohjeita. Liian jäykkien suksien pitoa voidaan parantaa levittämällä päälle toinen, hieman lyhyempi kerros pitoteippiä. Pitoteipin päälle voidaan myös lisätä muita voiteita.

 


Liisterivoiteluohjeet

Liistereitä käytetään pitovoiteena kun latu on erityisen jäinen tai sohjoinen, eikä purkkipitovoiteella saada aikaan riittävää pitoa.

Valittaessa pitovoidetta kannattaa siis lämpömittarin ohella vilkaista myös ladun kuntoa ja lumityyppiä. Liisterillä saa aikaan varman pidon, mutta jos lumi on liian kylmää ja irtonaista, on vaarana että liisteri jäätyy. Liistereiden käyttöä on turha pelätä, sillä niiden levittäminen on helppoa kunhan muistat tässä ohjeessa mainitut asiat. 

Alkutoimet

Aloittaessasi liisterivoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50-70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80-120. Liisteriä levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjaliisterin ja kelinmukaisen liisterin levitys

Liistereiden levittämiseen suositellaan käytettäväksi joko kuumailmapuhallinta tai voitelurautaa, mutta myös pelkästään synteettistä korkkia tai peukaloa käyttämällä saadaan aikaan hyvä lopputulos, etenkin huoneenlämmössä. Purista liisterituubista pitovoitelualueelle ”raitoja” n. 3 cm välein olaksen molemmille puolille. Tasoita sitten nämä raidat liisterin kovuudesta riippuen edellä mainituilla työkaluilla. Pehmeä liisteri tasoittuu vaivattomasti peukalollakin, kun taas kovalla, jääkelin liisterillä tarvitaan voitelurautaa tai lämpöpuhallinta. Katso liisterivoitelun ohjevideo YouTube-kanavaltamme.

Pohjustuskerros tehdään joko Rex Base Klister #290 tai nestemäisellä Rex Liquid Base Klister #2901 -liisterillä. Kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen sen jälkeen laitetaan kelin mukainen liisteri tai välikerrokseksi esim. Violetti liisteri #205.

Uudet nestemäiset Rex-liisterit

Rexin uudet Liquid Klister nestemäiset liisterit tekevät liisterivoitelusta helppoa, erityisesti pohjavoiteen levitykseen nestemäinen liisteri on lyömätön. Myös löysähköt tai matalan voidepesän ns. purkkisukset sopivat hyvin nestemäisen liisterin käyttöön. Korkean voidepesän ns. liisterisuksien kanssa paksun liisterikerroksen muodostaminen on helpompaa perinteisellä tuubiliisterillä. Nestemäisissä liistereissä on sama koostumus kuin tuubiversioissa, vain levitystapa on eri. Nestemäisellä liisterillä on helppo myös pinnoittaa purkkipito lisäpidon saamiseksi silloin kun latu on liipalla.

Liisterin pinnoittaminen vähentää roskaantumista

Liisterivoitelu voidaan lopuksi pinnoittaa Hydrex –fluorigeelillä. Geeli ehkäisee liisterin jäätymistä, valumista kantaa kohti sekä mahdollisten roskien tarttumista ladulta. Video Hydrex-pinnoituksesta (Youtube)

 


Skinisukset, nanosukset, muut pitopohjasukset

Skinisuksien voitelu ja hoito

Voitele luistopinnat normaaliin tapaan kuumavoitelua tai nesteluistoa käyttäen. Käytä pitokarvan puhdistamiseen ajoittain likaa hylkivää Rex Skin Care #508 -hoitoainetta, joka ei vahingoita pitokarvan kiinnitystä. Älä käytä pitokarvaan Rex Remover -voiteenpoistoa, sillä se saattaa irrottaa karvan liimauksen. Varo myös nestemäisten luistojen pääsemistä pitokarvan alueelle.

Käsittelemällä skinisuksen pitokarva Hydrex-fluorinesteellä saadaan aikaan paras mahdollinen lian hylkivyys ja luisto-ominaisuudet, pidosta tinkimättä. Yksi käsittely kestää useita kymmeniä kilometrejä.

Skinisuksen pitokarvan vaihto

Katso ohjevideo youtube-kanavaltamme. Käytä suksen valmistajan alkuperäistä uutta pitokarvaa.

Nanogrip- ja Optigrip-sukset

Käsittele suksen pohja ajoittain Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Tämä estää pohjan jäätymistä ja lumen kerääntymistä ongelmakelillä. Jos pohja on kovin likainen, pyyhi se Rex Remover -voiteenpoistoaineella ennen Anti-Icen levitystä.

Zero-sukset

Käsittele pitoalue Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Kilpahiihtoon suosittelemme pitoalueen pinnoitusta Hydrex-fluorinesteellä.

Hammastuksella varustetut pitopohjat

Halvimpien suksien pohjamateriaali poikkeaa paremmista, ja suosittelemme nestemäisten luistovahojen käyttöä. Nestemäistä pitovoidetta voi laittaa myös hammastuksen päälle parantamaan pitoa.

 


Voiteluvideot Rexin YouTube-kanavalla

Youtube-kanavamme videot kattavat kaikki voitelutoimenpiteet sunnuntaihiihtäjistä huippuammattilaisiin asti.